Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Berthus en Nelly Oktober | Telefoonkaarten japan | Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Cuttlebug embossing folders en stanzen | Double Do Alfabet | Nieuwe producten cuttelbug Verkrijgbaar!!!! | Kaarten gemaakt met de cuttlebug | Algemene informatie | E-mailformulier | Gastenboek | Weblog | Abdim ooievaar | Afrikaanse Gaper | Afrikaanse Maraboe | Afrikaanse Nimmerzat | Afrikaanse Wolhals Ooievaar | Hamerkop ooievaar | Indische Gaper | Indische Maraboe | Indische Nimmerzat | Indische Wolhals Ooievaar | Jariboe | Javaanse Maraboe | Maleise Nimmerzat | Schimmelkop Ooievaar | Schoenbek Ooievaar | Vorkstaart Ooievaar | Witte Ooievaar | Zadelbek Ooievaar | Zwartnek Ooievaar | Zwarte Ooievaar | Zwartsnavel Ooievaar | Wantlist Stork Stamps | Ooievaars postzegels | Ooievaar telefoonkaarten | Double Stork items | Ooievaar postzegellijst | Maximumkaarten | 1e Dagenvelopen | Ooievaar boeken en folders | Ooievaarverzameling | Ooievaarkaarten | Ooievaars schedels en skelletten | kerstkaarten met de cuttlebug

 

 

AFRIKAANSE WOLNEK OOIEVAAR   

CICONIA EPISCOPUS

 

afr. wolnek uiterlijk 1 

 

ONDERSOORTEN

Ciconia Episcopus Episcopus

Ciconia Episcopus Microscelis

 

 

 

ANDERE BENAMINGEN

India                :  Whitenecked Stork, Bishop stork, Whiteheaded Stork, Parson-Bird, Beef-Steakbird
Frankrijk         :  Cigogne episcopale, Cicogne acou laineux, Cicogne eveque
Duitsland         :  Wolshalsstorch
Nederlands      :  Witnek ooievaar, bisschop ooievaar
Afrikaans         :  Wolnek-ooievaar
Zulu                   :  isiThandanmanzi
Hindi                 :  Lag Lag
Gujarti              :  Kali-tul
Bengali             :  Manik-jor
Tamil                :  Vannati-narai, Pathiri-kokku
Malayalam       :  Karim-kokku
Sinhalese          :  Padilli-kokka
Burmese           :  Chi-gyin-sut
Javanese           :  Sandang-lawe
Grootte                           :  70 cm
Aantal vleugelslagen     :  160 per minuut

 

wolnek ooievaar uiterlijk

 

UITERLIJK VOLWASSENEN

De Wolnek ooievaar is een middelgrote ooievaar staand 72-92 cm groot, hij voor het grootste gedeelte zwart, met een opvallende witte nek, wat in zijn naam terugkomt, en heeft een zwarte schedelkap. Bij de volwassenen is ook de achternek wit. De onderbuik en staart zijn wit en zorgen voor een sterk contrast met de rest van de glimmende zwarte veren. Er is een opvallend donzige verlenging van de zwarte veren met een valer bruin of grijsachtige rand bij de lage voornek, die tijdens het hofmaken om hoog kan gaan staan. De zwarte delen van de veren zijn getint met een glimmend groen, blauw en paars. Paars is het duidelijkst zichtbaar op de borst, zijkanten van de borst en de kleinere 2e vleugel dekveren. De diep gevorkte staart is zwart, maar steken vaak omhoog tegen de witte onderstaart veren, wat maakt dat het lijkt of dat de staart is. De poten en tenen zijn dof rood, donkerder bij de gewrichten en tenen. De naakte huid op het voorhoofd, oogholte, wangen en keel is dof blauwachtig of loodgrijs. De iris is donker rood of bruin scharlaken. De snavel is zwart met rood langs de naad en vaak tot aan de punt. In sommige gevallen is de snavel grotendeels donker rood, met alleen een zwarte basis, zoals bij de aparte ondersoort de Neglata, maar die is niet veel gezien. De sexen zijn gelijk, maar het mannetje is iets groter.

 

afr. wolnek uiterlijk 2     afr. wolnek uiterlijk 6      afr. wolnek uiterlijk 7     afr. wolnek uiterlijk 10 afr. wolnek uiterlijk 11 afr. wolnek uiterlijk 13 afr. wolnek uiterlijk 14

 

BROEDVEREN KLEED

Het veren kleed ziet er tijdens het broedseizoen veel schoner uit en de helder zwarte veren glanzen. De iris is diep vuurrood (Karmozijn) of wijn rood met daarachter een membraan van helder geel. De kale huid breidt zich soms geleidelijk uit tijdens het hof maken. Als je goed van dichtbij kijkt en als de vleugels geopend zijn, is een nauwe kale prachtig oranje huid te zien, aan de onderzijde van de voorarm en glimt bijna als een rood/goud juweel.

 

afr. wolnek foeragerend 2

 

 

VEREN KLEED JONGEN

De kleine jongen hebben een grijze dons over de huid, zeem kleurig dons in de nek en een zwarte kap. Later wordt de nek dik bedekt met dons en de zijkanten van de buik en de onderstaart veren zijn wit. Terwijl de boven dekveren, de lage nek en borst donker roetachtig grijze dons hebben met licht grijze spikkels. De kop, gezicht en keel zijn naar voren bevederd tot aan de basis van de snavel. De snavel is bruinachtig zwart met een rood/oranje of gele punt. De iris is dof bruin of licht bruin tot dof groen. De poten zijn vleeskleurig met donker bruine spikkels.

Het onvolwassen veren kleed is hetzelfde als bij volwassenen, maar het voorhoofd is bevederd en soms gestreept met zwart en wit. De donkere gedeelten van het lijf en de vleugels zijn dof bruin en lijkt nog niet op het zwart zoals bij de volwassenen. De veren in de nek zijn langer en pluiziger.

 

wolhals jongen 4 6 en 8 dagen oud Niendorf Wolhals jongen 4 6 en 8 dagen oud, geboren op 5/7/9 Augustus 2010.

                                                                                  Foto gemaakt door: Katrin  Gehrke, Niendorf Duitsland

 

Onderstaand een filmpje gemaakt door Katrin Gehrke in Vogelpark Niendorf Duitsland. 

http://www.youtube.com/watch?v=5nwnVPL77ro

 

 

GELUID

De fluisterende roepen zijn gelijk aan die van de Abdim ooievaar en de zwarte ooievaar tijdens het begroeten van elkaar op het nest. Hij kan heftig fluiten als hij aangevallen wordt door een valk. Het klepperen wordt regelmatig gehoord tijdens de hof makerij en als afschrik middel tegen indringers in de buurt van het nest. De bedelroep klinkt als het vijlen van een metalen pijp.

 

 

VLIEGWIJZE

Hij moet een stuk rennen voordat hij op kan stijgen. Tijdens een normale vlucht haalt hij 160 vleugelslagen per minuut. Ze zweven vaak op de termiek. Complete manoeuvres zoals rollen en duiken in de lucht en zich laten vallen terwijl ze luide geluiden maken zijn bekend. Wolnek ooievaars duiken vaak weg van het nest als een soort vleermuis.

 

afr. wolnek vliegend 1 afr. wolnek vliegend 2 afr. wolnek vliegend 4     St lucia Zuid Afrika.

 

WOLNEK OOIEVAARS EN ANDERE OOIEVAARS

De wolnek ooievaar wordt tijdens de trek in noord India en Afrika vaak samen gezien met de zwarte ooievaar. Maar het verschil is duidelijk te zien door de witte nek. Ook wordt hij samen gezien met de Storm Ooievaar, maar een wittere nek, donkere snavel en gelaadshuid onderscheiden hem duidelijk.

 

 

DISTRIBUTIE

De Wolnek ooievaar komt wijdverspreid voor in Tropisch Afrika, AziŽ en bijbehorende eilanden.  Zijn leefgebied is van Senegal en EthiopiŽ tot Angola en Oost Zuid Afrika, en in Pakistan, India en Sri Lanka tot Vietnam, Thailand, Filipijnen, de Sunda eilanden en Celebes (niet op Borneo). De episcopus ondersoort is te vinden in soort gelijke leefgebied over het grootste deel van het Indiaanse subcontinent. Volgens Tom Robert is hij nu uitgestorven in Pakistan. Hij is nog steeds wijdverspreid in het Zuidelijk deel van Vietnam en verschillende zijn er gesignaleerd in Kampuchea(1968). Hij komt voor in Malay Peninsula, tenminste zover zuidelijk als Zuid Thailand, maar er zijn geen broedregistraties in MaleisiŽ. Hij schijnt wijdverspreid te zijn in delen van Sumatra en Sulawesi. Hij was veel voorkomend op de Filipijnen, maar of hij daar nu nog leeft is onbekend. Hij komt ook voor op Java, Bali, Sumbawa en Floressen Lombok. De microscelis ondersoort is sporadisch gezien in Afrika bij de Gambia rivier en ten zuiden van Sudan tot in het noord oosten van Zuid Afrika, Angola, Noord NamibiŽ en Botswana. Hij is minder bekend aan de zuidkant van zijn leefgebied. Hij is lokaal bekend maar zelden te zien aan de kust van Kenia. Maar niet ongewoon aan de kust van Tanzania, inclusief Pembla eiland en in het westerse gedeelte van Uganda.

 

 

TREKGEWOONTES

Het is vrij zeker dat de Wolnek ooievaar trekt, maar de weg de trek is nooit goed in kaart gebracht of begrepen.

Als ze op trek gaan gebeurd dat in een grote groep. De trek van de Afrikaanse en de Aziatische ooievaars zijn beperkt tot hun eigen continenten en aanverwante eilanden en er schijn geen vermenging tussen te twee populaties te zijn. De wolnek ooievaar is een migrant binnen India. In west Afrika is de trek waarschijnlijk afhankelijk van de regen. Indicaties van de trek zijn waargenomen in Zambia waar het niet bekend is of hij daar broed. In de Langwa vallei komt hij alleen voor tijdens de moesson van November tot Mei. Aan de andere kant is bekend dat de westerse Afrikaanse ooievaars zich regelmatig ten noorden en zuiden van de evenaar bewegen om daarmee de regens te vermijden. Zuidelijke Afrikaanse gegevens suggereren dat de zuidwaartse trek vroeg in het droge seizoen plaats vindt in April/Juni. En de trek uit het noorden in Februari/Maart.

 

afr. wolnek vliegend 3

 

POPULATIE

De Wolnek is gewoon, maar zeldzaam in de meeste gebieden. Vanwege zijn zeldzaamheid en omdat hij niet de aandacht trekt is er weinig bekend over de populatie aantallen in de meeste regioís. In de winter werden 30 paren gesignaleerd in Rajathan in India, Hij is ongewoon in Gujarat, maar 8 wolnek ooievaars en 2 nesten zijn waargenomen in the Gir Forest in Saurashra (1984). In Januari 1989 werd een totaal van 462 wolnek ooievaars geteld in India en 21 in Sri Lanka. De totale populatie in India is minder dan 1000(1989). In heel Afrika is hij ongewoon tot zeldzaam, maar de populatie is waarschijnlijk stabiel (1982-181).

 

 

ECOLOGIE

De wolnek ooievaar is een solitaire ooievaar. Hij is vaak te zien in natte graslanden of op droge grond vlakbij het water, in of bij open bos. Hij is alleen of als paar te zien bij moerassen. In India komt hij meestal voor bij waterrijk land. Hij vermijdt het diep beboste deel van Afrika, maar is wel foeragerend waargenomen in de lage regenwouden van Congo. Zijn leefomgeving bestaat o.a. ook uit grasland waar hij met name naar toe getrokken wordt tijdens de branden in het droge seizoen. In Oost Afrika wordt hij wel gevonden op 3000 meter hoogte. In India leeft deze wolnek ooievaar in afgezonderde bossen, vaak verstopt tussen grote stukken moerasland en omringd door kleine modderpoelen. De observatie van de wolnek ooievaar wordt ontzettend moeilijk gemaakt doordat het, hetzelfde leefgebied betreft als dat van de tijger, wat op zich al ontmoedigd. In Kenia zijn ze met name alleen aan de kust gezien en in Sulawesi langs de zeekust( waar ze zee slangen eten),in laagland moerassen en bij rijstvelden Op Sumatra met name in open moerasland, overstroomde graslanden, rijstvelden en grasland bij droge gewassen. Ook in Thailand geeft hij de voorkeur aan open half regenwoud met grasland en kleine poelen in de heuvels.

 

afr. wolnek ecologie 1 afr. wolnek ecologie 3

 

FOERAGEERGEDRAG

De wolnek foerageert door langzaam te lopen of stil te staan en zoekt met zijn ogen naar een prooi. Hij voedt zich met name in de vroege ochtend of tijdens de schemering, alleen of met zijn tweeŽn. Buiten het broedseizoen zijn er soms wel eens groepen te zien. Hoewel er ook wel eens een groep van 16 wolnek ooievaars foeragerend is gezien in Noord India in Augustus.

 

afr. wolnek foeragerend 1

 

VOEDSEL

Ze eten ongeveer hetzelfde als de witte en de zwarte ooievaar. Wolnek ooievaars vangen gevleugelde termieten in India door heen en weer te vliegen in een opstijgende zwerm en happen de termieten op. Ze zoeken soms de brandende graslanden op om gewonde insekten te vangen of kleine dieren die proberen te ontsnappen aan de vlammen. Bij de kust van Kenia zoeken ze naar hun voedsel op de koraalriffen, langs de waterkant als het eb wordt en in de poelen die ontstaan door het getij. De wolnek voedt zich met alles wat dierlijk is zoals sprinkhanen, andere grote insekten en hun larven, waterkevers, mosselen, krabben, kwallen, hagedissen, wormen en sommige vissen en slangen. Heel sporadisch eten ze plantaardig voedsel.

 

afr. wolnek voedsel 1 afr. wolnek voedsel 2 afr. wolnek voedsel 4 

afr. wolnek voedsel 3 afr. wolnek voedsel 5 afr. wolnek voedsel 6

 

GEDRAG

De wolnek is meestal alleen, als paar of in een kleine groep te zien. Hij zit zelden in bomen buiten het broedseizoen.

Wanneer ze echter gestoord worden vliegen ze naar de top van de boom.Tijdens het broedseizoen zijn ze verlegen en afstandelijk, maar daarbuiten bijna tam.

 

 

HOFMAKERIJ

Het hof maken gebeurd zo ongeveer op dezelfde manier als bij de andere soorten ooievaars (Ciconia). Maar bij paartjes die al jaren bij elkaar zijn, is het hof maken minimaal. De op en neer bewegingen lijken het meeste op die van de Abdim ooievaar met open vleugels 90 graden open, waardoor de oranje kale huid langs de onderzijde van de ellepijp goed te zien is en de staart en onderstaart veren worden op en neer bewogen. Korte zachte fluitjes zijn de horen en de snavel kleppert als hij hem horizontaal om hoog houdt. Ooievaars in Uganda en India lieten zich zoín 100 meter van het nest vallen in een karakteristiek dans spel die bekend is van de Abdim.

 

 

PARING

Tijdens de paring staat de wolnek ooievaar boven op de kop en nek van de zittende ooievaar. Daarna gaan de beide ooievaars staan met de nekken gebogen, terwijl de koppen en snavels elkaar betasten. Ze maken rondjes op het nest, terwijl ze met hun koppen knikken. De wolnek ooievaar die als eerste zat, gaat weer zitten en de staande wolnek ooievaar met de borst veren vooruit, strijkt zowel zijn eigen veren als die van de partner glad. Hij gaat in een gebukte houding zitten op zijn knieŽn.

 

 

BROEDGEWOONTEN

De Wolnek nestelt gewoonlijk solitair of in kleine kolonies van 4 of 5 nesten bij elkaar. Het nest wordt keer op keer gebruikt, als ze er niet gestoord zijn. Omdat de wolnek ook buiten het broedseizoen met zín tweeŽn worden gezien is het waarschijnlijk dat ze voor meerdere broedseizoenen of voor het leven bij elkaar blijven.

 

wolhals broedend 1 wolhals broedend 3 wolhals broedend 4  

 

 

NEST

Het nest is op de top of op een zijtak vlakbij de top van een grote boom gebouwd zoín 10-30 meter soms op 50 meter van de grond. Ook zijn er nesten gevonden in over water hangende bomen bij een poel of zij rivier. Het nest wodt normaal gesproken niet gebouwd in de buurt van andere ooievaars. Maar als de boom groot genoeg is nestelen wel reigers en gieren vlakbij. In India is het broedseizoen afhankelijk van de lokale regentijd, de meeste eieren schijnen gelegd te worden tijdens het regenseizoen. Terwijl hij in Afrika de voorkeur geeft aan het droge seizoen. Beide sexen bouwen aan het nest, broeden en voeren de jongen. Ze bouwen een takken nest van 0.6-1.2 meter in diameter en ongeveer 30-60 dm diep. Het heeft een diep gat, waarin een zittende ooievaar zich kan verbergen. Het nest wordt afgewerkt met twijgjes, droog gras en bladeren. Tijdens de incubatie wordt het nest weer hersteld, dit neemt zoín 2 tot 4 uur per dag in beslag. Groene bladeren en soms ook gras wordt iedere dag vers aangevoerd. Als de partner weer terugkomt op het nest wordt de zittende ooievaar opgewonden en kleppert. Echter de paartjes die al lang samen zijn, zijn hier niet meer zo actief in.

 

9510 afr. wolnek broedend 1 

 

 

JONGEN

Er worden 3-4 eieren gelegd soms 5. Ze zijn ruw, aan hun uiteinde ovaal en ze verstenen snel. Ze worden met intervallen van 2 dagen gelegd soms 3. De incubatie tijd is 30-31 dagen. Als de jongen uitkomen zijn ze verschillend in grootte. Ze vragen de ouders om eten door te bedelen, met een op en neer bewegende kop en een roep is hoorbaar. Als ze benaderd worden door een vijand zoals een huis kraai in India, proberen de jongen hem af te schrikken door met hun snavels naar te indringers te wijzen en met hun kaken te klepperen. Ouders braken voedsel voor de jongen uit op de nestvloer. De ouders blijven op het nest of in de buurt van tot de jongen ongeveer 30 dagen oud zijn. Ze zijn dan al volledig beverdert en instaat om zich te bewegen op het nest. Na 40 dagen, gaan de jongen van het nest en oefenen hun vleugels als ze op de zijtakken van de boom zitten. Ze kunnen na 55-65 dagen vliegen, maar blijven daarop volgende 3 weken nog in de buurt van het nest. 4 Jongen op het nest komt zelden voor, het gemiddelde is 1,5 per nest. In sommige gebieden zijn de observaties erg moeilijk omdat ze erg verlegen zijn tegenover mensen. Hoewel op andere plaatsen zoals in India en Uganda nestelen ze toch dichtbij dorpen en huizen, en lijkt het ze niets te kunnen schelen.

 

9611 9616 9619

nest met ei 

 

 

HERKOMST

Deze soort was eerst ondergebracht in de soort Genus Dissourra vanwege zijn ontleedkundige kleine karakter. Hij wordt nu echter gerekend tot de typerende soort Ciconia. De wolnek ooievaar vertoond nauwe gedragingen als de Abdim ooievaar en de diep gevorkte staart is gelijk aan die van de Vorkstaart ooievaar.

 

 

BEDREIGING/BESCHERMING

Eens wijdverspreid leidt deze wolnek ooievaar nu over de gehele populatie zware verliezen door herindeling van zijn leefgebied en jacht. Ondanks dat blijkt hij zeldzaam maar stabiel te zijn in Afrika. De wijdverspreide populaties in India hebben dringend bescherming nodig om zich te kunnen vestigen in reservaten. De Melaleuca bossen in Vietnam waar de wolnek ooievaar broed is volledig beschermd. Daarnaast is het belangrijk om de bomen waar de wolnek ooievaars steeds weer in broeden beschermd moeten worden.

Laatste wijziging op: 01-09-2010 14:23