Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Berthus en Nelly Oktober | Telefoonkaarten japan | Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Cuttlebug embossing folders en stanzen | Double Do Alfabet | Nieuwe producten cuttelbug Verkrijgbaar!!!! | Kaarten gemaakt met de cuttlebug | Algemene informatie | E-mailformulier | Gastenboek | Weblog | Abdim ooievaar | Afrikaanse Gaper | Afrikaanse Maraboe | Afrikaanse Nimmerzat | Afrikaanse Wolhals Ooievaar | Hamerkop ooievaar | Indische Gaper | Indische Maraboe | Indische Nimmerzat | Indische Wolhals Ooievaar | Jariboe | Javaanse Maraboe | Maleise Nimmerzat | Schimmelkop Ooievaar | Schoenbek Ooievaar | Vorkstaart Ooievaar | Witte Ooievaar | Zadelbek Ooievaar | Zwartnek Ooievaar | Zwarte Ooievaar | Zwartsnavel Ooievaar | Wantlist Stork Stamps | Ooievaars postzegels | Ooievaar telefoonkaarten | Double Stork items | Ooievaar postzegellijst | Maximumkaarten | 1e Dagenvelopen | Ooievaar boeken en folders | Ooievaarverzameling | Ooievaarkaarten | Ooievaars schedels en skelletten | kerstkaarten met de cuttlebug

 

 

VORKSTAART OOIEVAAR        

EUXONURA MAGUARI

 

maguari uiterlijk 1

 

ANDERE BENAMINGEN

Engels :  American Stork
Spaans :  Ciguena Comon, Ciguena Americana, Maguari, tabuyuyi, Magoray yiulo, Gulo, 
                Cabeza de Heuso, sa pyta, Baguari Pillo, Gaban peonio, Tuyango, Mavinero
Portugees :  Gaunaua, Cegonha, Joao-grande
Nederlands :  Erie, Reddie foetoe
Araucano :  Pillo, Pillu
Guaranti :  Tuyuyu
Grootte :  110 cm
Vleugellengte :  55 cm
Vleugelslagen :  181 per minuut

 

 

UITERLIJK VOLWASSEN

De Vorkstaart ooievaar is een grote ooievaar, staand 97-120 cm. Hij heeft een rechte snavel en lange zwart witte veren in de vleugels en een gevorkte staart. Het glanzende zwart is te zien in de meeste veren van de schouders grote dekveren en vliegveren. De zwarte gevorkte staart, gecreŽerd uit de buitenste staartveren, die langer zijn dan de binnenste, is korter dan de witte stijve staartveren welke earodynamisch werken. Desondanks is de zwarte staart toch door de onderstaart veren te zien als hij boven je vliegt.De snavel is voornamelijk blauw grijs uitlopend naar rood, wat langzaam donkerder wordt, maroen kleur en het puntje is zwart. Het is een lange, dunne snavel en afgezien van het wat dikkere gedeelte sterk lijkend op die van een reiger. De kop en nek veren zijn half lange pluimen, welke tijdens de hofmakerij om hoog kunnen gaan staan. De keel en huid van de oogholte zijn oranje rood, die donkerder worden tijdens het broedseizoen. De poten zijn paarsachtig rood en de iris is vaal citroengeel tot wit. Beide sexen zijn identiek, hoewel de mannetjes iets groter zijn en hebben een meer krommere snavel. Tijdens de hofmakerij is het veren kleed helder doordat ze in de rui zijn, de basis van de snavel is groen grijs en de punt is violet van kleur.

 

maguari uiterlijk 2 maguari uiterlijk 3 maguari uiterlijk 4 maguari uiterlijk 5 maguari uiterlijk 6 maguari uiterlijk 7 maguari uiterlijk 8 maguari uiterlijk 9 maguari uiterlijk 10 maguari uiterlijk 11 maguari uiterlijk 12 maguari uiterlijk 13 maguari uiterlijk 14 maguari uiterlijk 15

  

VEREN KLEED JONGEN

De jongen wegen 76-90 gram en hun spaarzame dons is sneeuwwit. De snavel is dof grijs, de poten en tenen roze en de rest van de huid is blauw grijs. Als ze 8-10 dagen oud zijn is het lichaamsdons grijzer, het dons op de kop wordt gekruld en zwart. De snavel van het nest jong, poten en tenen worden glimmend zwart. De onbevederde keel is oranje. De iris is donker bruin. Volgend op het aanwezige witte dons van het uitgebroedde jong, krijgt hij twee jassen van erge donkere veren, die zo blijven tot aan het einde van de nest periode 10-75 dagen. Na 3 weken veranderd hij in olijf bruin.

 

 

ONVOLWASSEN VEREN KLEED

Na ongeveer 8 weken komt het onvolwassen veren kleed te voorschijn. De ontwikkeling van dit witte veren kleed gaat de eerste 3 maanden door. Na 3 maanden zijn de poten en tenen roze van kleur en de snavel wordt twee kleurig, het veren kleed lijkt op dat van volwassenen. De huid rond de ogen blijft het eerste jaar zwart, daarna rood.

De donker bruine iris wordt pas na het 2e jaar geel. In principe is de donkere iris het enige bewijs dat het om een jeugdige maguari ooievaar gaat in plaats van een volwassene.

 

 

GELUID

Volwassen maguari ooievaars geven een fluisterend, hees geluid, tijdens het hof maken. Deze zijn lager, heser en langzamer dan bij andere ooievaars. Tijdens sommige vertoningen met name bij vijandelijke gaan ze luid klepperen met hun snavels. De jongen bedelen met een ďEhehe-eheheĒ.

 

 

VLIEGWIJZE

De Maguari ooievaar vliegt met zijn nek en poten gestrekt en de krachtige vleugelslagen worden afgewisseld met glijvluchten. Hij zweeft regelmatig in de provincie Buonos Aires in ArgentiniŽ en in Llano Venezuela. Het aantal vleugelslagen per minuut is 181.

 

 

MAGUARI OOIEVAAR EN ANDERE VOGELS

De Maguari ooievaar is te onderscheiden van reigers door zijn witte kleur, grote grijs met maroen kleurige snavel en zwarte vleugels. En in de lucht door de uitgestrekte nek. De 2 andere grote gelijkende ooievaars hebben geen veren op de kop. De Amerikaanse Bos ooievaar is kleiner en de Jariboe is groter dan de Maguari ooievaar.

 

 

DISTRIBUTIE

De maguari leeft in Zuid Amerika, met name in laag landschap ten oosten van de Andes, ten oosten van Colombia, landinwaarts door Venezuela en de Guianaís. Hij is zeldzaam in BraziliŽ (met name ten zuiden van de Amazone) oost Bolivia, zuidwaarts door Paraguay, Uruguay en ArgentiniŽ tot de provincie Chubut. Hij is zeldzaam en waarschijnlijk geen broedvogel ten westen van Chili waar hij tot aan de Magallanes provincie voorkomt.

 

 

TREK

De Maguari trekt gedeeltelijk maar er is weinig van bekend. Ze verlaten de moerassen in Llanoís in Venezuela als ze droog komen te staan en het water voedsel verdwijnt. Dat gebeurd ook af en toe in Bolivia/Noord ArgentiniŽ, en in Chili. In Suriname is hij een zeldzame gast aan de kust van maart tot mei. In 1986 zijn er 128 jongen geringd door B.T. Thomas en zijn meerdere malen geobserveerd. Deze ooievaars kwamen pas weer 3 a 4 jaar later in het gebied terug om te broeden.

 

 

POPULATIE

Hij is waarschijnlijk wijdverspreid maar nergens veel voorkomend. Ondanks dat de kwantiteit achteruit gaat is hij de meest geziene ooievaar in het Pantanal gebied en Chaco in ArgentiniŽ, BraziliŽ en Paraguay. Brooks (onderzoeker 1991) vond dat er relatief veel maguari ooievaars voorkwamen in Chaco, Paraguay en wel een ooievaar op 1.16m2. De populaties zijn groter in het amazone gebied en de rivier Grande de Sul, BraziliŽ. In 1983 werden er in Ilonaís(Venezuela) 82 individuele ooievaars gevonden. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hun aantal opmerkelijk is gedaald de afgelopen jaren.

 

 

ECOLOGIE

Ze preferen moerasgebied, modderbanken en tropische natte savannes. Hij leeft in open gebied en niet in bossen.

Hij is met name een vogel die in de lage landen voorkomt, maar heel af en toe is hij te zien aan de voetheuvels van de Andes

 

 

FOERAGEERGEDRAG

Hij foerageert met name in laagwater grasland waar het water minder dan 12 cm diep is en heel af en toe in water van ongeveer 30 cm diep. Hij foerageert alleen of als paar in het broedseizoen. Maar buiten het broedseizoen foerageert hij samen met andere watervogels. Hudson zag in 1920 114 maguari ooievaars síavonds langs het water, maar overdag wijd verspreid over het voedselgebied. De maguari foerageert op zicht door langzaam te lopen.

Meestal in ondiep water met zijn nek naar beneden en zijn gedeeltelijk open snavel vlakbij het water, pikkend en grijpend naar mogelijke prooien. Hij zoekt soms voorzichtig op droge velden en er is zelfs gezien dat hij koeien vlaaien optilt om de insekten die daar onder zitten op te eten. Hij gaat ook wel een met de vleugels gespreid voor een korte afstand rennend achter zijn prooi aan. Wanneer ze een grote prooi gevangen hebben, bijten ze hem een aantal keer door voordat ze hem doorslikken. Ze zijn foeragerend gezien bij gras branden in Paraguay.

 

maguari foeragerend 2 maguari foeragerend 3 maguari foeragerend 4 maguari foeragerend 5 maguari foeragerend 1

 

VOEDSEL

Hun dieet is behoorlijk uitgebreid, zoals aardwormen, insekten en hun larven, zoetwater krabben, kikkers en kikkervisjes, slangen, vis en aal, kleine zoogdieren en eieren en jongen van andere moerasvogels. Er is zelfs gezien dat hij de koeien vlaaien is zijn geheel op at. In Llanos (Venezuela) bevond het voedsel voor de ouders zelf of voor de jongen voor 44% uit vis en aal, 32% kikkers en kikkervisjes, 12% ratten en 12% uit andere gewervelde en ongewervelde dieren. Het voedsel wat de jongen krijgen hangt af van wat er beschikbaar is.

 

maguari voedsel 1 maguari voedsel 2 maguari voedsel 3  maguari voedsel 5 maguari voedsel 6 maguari voedsel 7 maguari voedsel 8 maguari voedsel 4.

 

 

 

 

BROEDGEWOONTEN

In Venezuela keren grote groepen ooievaars terug naar hun broedgebieden en verzamelen zich op voedselbodems en vrije grond. De meeste tijd verdoet hij met staan en het gladstrijken van de vleugels. Sommige paartjes komen in succesvolle jaren steeds in hetzelfde broedgebied terug. De nesten kunnen wel opnieuw gebruikt worden, maar meestal worden ze opnieuw gebouwd. Tussen de broedseizoenen gaan de nesten meestal kapot. Het nestelen begint vroeg in het regenseizoen, zodat de jongen na de regentijd kunnen vliegen. Maar de timing verschilt nogal per ooievaar gebied en bij sommige verschilt het zelfs per jaar. Het leggen van de eieren schijnt vooral te gebeuren tussen mei en november in Llanoís Venezuela. En dat is weer afhankelijk van wanneer het regenseizoen begint.

In ArgentiniŽ nestelt hij in Augustus/September. In het noordelijke gedeelte van zijn ooievaar gebied in Venezuela nestelt hij in smalle bomen en bosjes, meestal in bomen lager dan 6m. De nesten die gebouwd worden in dode bomen zijn gedoemd te mislukken, omdat de takken afbreken onder het gewicht van de jongen. In BraziliŽ/ArgentiniŽ nestelt hij op de grond in moerassen. Hij nestelt vaak alleen, maar soms in kleine groepen die voldoende verspreidt zijn. Vlakbij kolonies van andere soorten of in kolonies van 5-15 nesten. In koloniale situaties zijn de nesten zoín 50 meter van elkaar verwijderd. In Venezuela nestelde 77% in kolonies en de koloniale nest resultaten zijn succesvoller dan de solitaire nesten.

 

 

PAARGEDRAG

De paring gebeurd op het nest, vaak nadat de man zich gepresenteerd heeft op het gras. Het klepperen tijdens de copulatie wordt veroorzaakt doordat beide maguari ooievaars met hun snavel tegen elkaar klepperen, of doordat het mannetje in de nek van het vrouwtje aan het bijten is. 13 Succesvol gemeten copulaties bleken gemiddeld 8.8 seconden te duren. Het in de snavel nemen van gras of ander materiaal heeft waarschijnlijk een speciale functie.

 

 

HOFMAKERIJ

De paar formatie en het weerzien van de stellen van voorafgaande jaren, wat waarschijnlijk gebeurd, vinden plaats als ze zich verzamelen op de grond, niet in de buurt van het nest. De maguari ooievaars benaderen elkaar en lopen met stijve poten om elkaar heen en maken op en neer bewegingen. Dit lijkt in contrast te staan met de paarvorming van andere ooievaars die meestal plaatsvindt in bomen of in de buurt van het nest. Het afwijkende paar gedrag kan te maken hebben met het nestelen op de grond wat ze veel doen. De verlengde veren aan de voornek gaan omhoog staan tijdens het hof maken. Het schudden met de kop is bij de maguari niet bekend. De op en neer bewegingen die geobserveerd zijn in ArgentiniŽ vertoonden het naar voren gooien van de kop (bijna vertikaal) en het luid klepperen van de snavel zoín 6-10 keer langzaam. Dit werd opgevolgd door 4-6 hijgende geluiden. Tijdens de op en neer bewegingen bij maguari ooievaars in gevangenschap stonden de ooievaars rechtop met hun lijven bijna vertikaal, de staart omlaag en de vleugels strak langs het lichaam. Daarna werd de kop naar achteren gegooid maar niet zo ver als de witte of de zwartsnavel ooievaar dat doen. Mannetjes bleken hun kop verder naar achteren te kunnen gooien dan de vrouwtjes. De maguari buigt zijn kop dan naar voren om met zijn snavel tussen zijn veren te gaan borstelen aan de voornek, en de vertoning eindigt met de snavel bijna op de grond. Bij niet alle onderzochte maguari ooievaars werd het snavel klepperen waargenomen en het zou dus kunnen zijn dat dit vrij zeldzaam is, net als bij de zwarte ooievaar waarbij dit ook zelden gezien wordt. Ook nadat het nest is gebouwd blijven de maguari ooievaars de op en neer bewegingen naar elkaar maken. In Venezuela is ontdekt dat het snavel klepperen met name te maken heeft met agressiviteit, angst en irritatie. Dat werd waargenomen toen mensen bij het nest kwamen of toen ze benaderd werden door een reiger of kaalkop ibis.

 

maguari hofmakerij 1 maguari hofmakerij 2

 

NEST

Bij de nestbouw brengen mannetjes de meeste takken aan en het vrouwtje maakt de constructie, hoewel beide elkaar wel meehelpen. Het nest materiaal vooral de afwerking wordt het hele broedseizoen door vernieuwd, verbeterd. De nesten van de maguari ooievaars zijn afwijkend als je kijkt naar de andere ooievaars nesten, met het vele gebruik van gras en riet. Moeras nesten zijn volledig van riet gemaakt en van gras en waterplanten.

Ze lijken veel op nesten van kraanvogels. Deze nesten zijn grote kegelvormige constructies, die 2,5 meter breed kunnen zijn en 1 meter hoog vanaf de moerasbodem tot 0,5 meter boven het water. Er zijn nesten gevonden van 80 bij 150 diameter op 3 eilanden. Ook nesten in bomen, maar deze waren wel met takken gebouwd (takken van 1 tot 2 meter lang)maar bedekt met nat gras dat in het nest gestoken werd en hard wordt als het droogt.

 

maguari nest 1

 

 

EIEREN/JONGEN

De eieren zijn vrijwel glad dof wit en ovaal, de eierdooier is gevlamd van het skelet. Het broedsel bestaat uit 2-4 eieren, in droge jaren minder. De eieren worden een dag na elkaar gelegd en het broeden begint na het leggen van het tweede of derde ei. Beide partners broeden en na 29-32 dagen komen de eieren uit. De jongen verschillen sterk in grootte en hun gewicht varieert tussen 500 en 1400 gram. Jongen van 6-7 dagen oud hebben een bedelroep, ze maken op en neer bewegingen met hun kop en klepperen nauwelijks hoorbaar met de snavels. Tot dat de ouders terug komen op het nest, om uitgebraakt voedsel te brengen, beide ouders voeden de jongen. De grote en de kwaliteit van het voedsel hangt af van de grote van de jongen. Een 18 dagen oud jong kreeg een 60 cm lange paling aangeboden die 326 gram woog, hij deed er een aantal uur over om het door te slikken. De ouders brengen soms water naar hun jongen in de middag, en maken schaduw op het nest door met hun vleugels gespreid te staan. Een van de ouders blijft de eerste 6 weken constant op het nest. Na de leeftijd van 25-35 dagen in ieder geval ruim voordat ze kunnen vliegen lopen de jongen van het nest in het moeras. Hoewel boom jongen gedoemd zijn om in het nest te blijven tot ze kunnen vliegen. Het nest en de inhoud worden fel verdedigd door beide ouders door te klepperen, het nest te bedekken en door aanvallen uit te voeren op potentiŽle vijanden. Gevleugelde jongen verdedigen hun nest ook door een grommend en blatend geluid te maken en met de snavel te klepperen.

Ze blijven op het nest tot 60-72 dagen en wegen dan ongeveer 4 kg, wanneer ze het nest verlaten. De jongen die net kunnen vliegen verzamelen zich met andere jongen in het foerageer gebied. De jongen kunnen waarschijnlijk hun eigen ouders individueel herkennen en gaan weer weg uit de groep om door de ouders te worden gevoed, in het moeras of op het nest, tot 5-6 weken nadat ze kunnen vliegen. De jeugdige ooievaars keren sínachts ook terug op het nest. Er bestaat een beetje rivaliteit tussen de broers en zussen. Het broedsucces van 55 nesten in 9 jaar in Venezuela was 52% (89 jongen van 171 eieren). Het verlies van de eieren kwam hoofdzakelijk van de roof door slangen, meer dan het verlies van nestjongen door allerlei andere oorzaken. De meeste verliezen van jongen kwam voor in nesten met 3 of 4 jongen doordat de jongen uit het nest vielen. Jongen stierven niet van de honger.

Binnen 3.5-4.5 maanden nadat ze vleugels hadden gekregen verlieten 128 jongen in 1984 het nest. (geringd binnen 4 seizoenen). Pas na 3 a 4 jaar keerden ze terug in dit broedgebied. De mannetjes worden waarschijnlijk na 3 jaar sexueel actief en de vrouwtjes na 4 jaar.

 

maguari jong 1

 

HERKOMST

De maguari ooievaar vertoond een aantal overeenkomsten met de Zwartsnavel ooievaar die in Noord AziŽ leeft. Tevens vertoond hij enige gedragsovereenkomsten met de Wolnek ooievaar, zoals bij voorbeeld de gevorkte staart. Net als de zwarte ooievaar kleppert de maguari ooievaar waarschijnlijk heel af en toe tijdens vertoningen en niet in alle gebieden.

 

 

BESCHERMING

Over het hele gebied is er bitter weinig bekend, maar in Llanoís Venezuela waar de populatie 13 jaar is geobserveerd is hun aantal merkbaar verminderd in de laatste decennia. Onderzoek naar de soort gebieden waar ze nestelen zou veel betekenen voor het behoud van deze soort. Na 30 jaar werden in 1991 in Disney World Florida voor het eerst in gevangenschap jongen geboren  Hij wordt gezien als een speelvogel in Anazonia (1985. Jacht en het stelen van de jongen voor voedsel. Menselijke bemoeienissen en verlies van hun leefgebied. Herindeling landschap voor de akkerbouw, en primaire bedreigingen zijn waarschijnlijk de oorzaken dat de populatie zo sterk achteruit gegaan is in de afgelopen jaren.

Laatste wijziging op: 18-08-2010 14:46