Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Berthus en Nelly Oktober | Telefoonkaarten japan | Nieuwe pagina | Nieuwe pagina | Cuttlebug embossing folders en stanzen | Double Do Alfabet | Nieuwe producten cuttelbug Verkrijgbaar!!!! | Kaarten gemaakt met de cuttlebug | Algemene informatie | E-mailformulier | Gastenboek | Weblog | Abdim ooievaar | Afrikaanse Gaper | Afrikaanse Maraboe | Afrikaanse Nimmerzat | Afrikaanse Wolhals Ooievaar | Hamerkop ooievaar | Indische Gaper | Indische Maraboe | Indische Nimmerzat | Indische Wolhals Ooievaar | Jariboe | Javaanse Maraboe | Maleise Nimmerzat | Schimmelkop Ooievaar | Schoenbek Ooievaar | Vorkstaart Ooievaar | Witte Ooievaar | Zadelbek Ooievaar | Zwartnek Ooievaar | Zwarte Ooievaar | Zwartsnavel Ooievaar | Wantlist Stork Stamps | Ooievaars postzegels | Ooievaar telefoonkaarten | Double Stork items | Ooievaar postzegellijst | Maximumkaarten | 1e Dagenvelopen | Ooievaar boeken en folders | Ooievaarverzameling | Ooievaarkaarten | Ooievaars schedels en skelletten | kerstkaarten met de cuttlebug

 

INDISCHE / AZIATISCHE GAPER     

ANASTOMUS OSCITANS

 

ind. gaper uiterlijk 4

 

ANDERE BENAMINIGEN

Sri Lanka :  Nathai-kuththi-narai; Kuru Narai
Sinhalese :  Bellan-kokka; Beli Kava
Burmese :  Karu-tsoke
Thais :  Nok pak Hang
Engels :  Schelpen Ibis, Schelpen eter, Witte oopbek
Frans :  Le bee couvert
Duits :  Weiss Klapfschnabel
Lengte :  68-81 cm
Vleugelslagen :  208 per minuut

 

 

UITERLIJK

De Aziatische gaper is een smalle vaal grauw, witte ooievaar. Staand is hij 68-81 cm groot, de schouders, vliegveren en sommige gedeeltes van de vleugels en de staart zijn zwart. Tegelijk met de Afrikaanse soort, wordt hij onderscheiden door de speciaal gevormde snavel, die een nauw gat tussen de beide kaken heeft. De bovenkaak is recht, terwijl de onderkaak naar beneden is gekruld, en aan de punt weer samenkomt met de bovenkaak.

 

ind. gaper uiterlijk 1 ind. gaper uiterlijk 2  ind. gaper uiterlijk 5 ind. gaper uiterlijk 6 ind. gaper uiterlijk 7  ind. gaper uiterlijk 10 ind. gaper uiterlijk 12 ind. gaper uiterlijk 13 ind. gaper uiterlijk 14 ind. gaper uiterlijk 11 ind. gaper rust 1 ind. gaper uiterlijk 16

 

VERENKLEED

Het veren kleed van een volwassen Aziatische gaper is overwegend wit, met zwart in de vleugels en staart. De snavel heeft een doffe groen-hoornachtige kleur, gevlekt en gestreept met zwart en rood. Het gat tussen de beide snavelhelften was bij 24 volwassen gapers 5.87 mm. De iris varieert van donkergrijs tot bruin. De poten en tenen zijn dof vleeskleurig. De sexen zijn gelijk, maar het mannetje is iets groter en zijn snavel is iets langer en zwaarder.

Voordat ze gaan broeden, waarschijnlijk door de rui wordt het grijze veren kleed wit en de zwarte veren vormen een kleurenspel van paars en groen. Het witte veren kleed veranderd weer in grijs nadat de eieren zijn gelegd. Hetzelfde heeft de gewone kap Ibis.

 

ind. gaper uiterlijk 8 ind. gaper uiterlijk 9 ind. gaper uiterlijk 3 ind. gaper uiterlijk 17 ind. gaper uiterlijk 18 ind. gaper vleugels 2

 

VEREN KLEED JONGEN

Kleine jongen hebben een dun vaal grijze gloed en een gestippelde bruin zwarte huid. Oudere nestjongen zijn vuilgrijs, met zwarte vliegveren in de vleugels en staart. Half volwassen witte gapers zijn donkerder grijs dan volwassenen en de kop en nek zijn bruiner, ze hebben een zwart bruine mantel over vleugel en staart. De poten en tenen zijn vaal hoorn kleurig. De korte snavel is donker en hebben een klein gat of geen gat tot ze ongeveer 4 tot 6 maanden oud zijn. Van gevangen witte gapers bleef het gat vele jaren groeien, ondanks wat ze aten.

 

ind. gaper jong 2 Indische gaper jongen Indische gaper 10

 

 

GELUID

Tijdens de hof makerij stoten de witte gapers series van geluiden uit die beschreven kunnen worden als hoo hoo.

 

 

VLIEGWIJZE

De normale vliegwijze is door gebruik te maken van de opwaartse druk, met verschillende vleugelslagen gevolgd door een korte glijvlucht. Hij heeft 208 vleugelslagen per minuut. Tussen de broedgebieden en de foerageer plaatsen vliegen de witte gapers vaak grote afstanden. Als ze terugkomen bij de kolonie duiken ze vaak bijna vertikaal naar beneden, vliegen plots weer op en draaien en dansen bijna.

 

ind. gaper vleugels 1 ind. gaper vliegwijze 3 ind. gaper vliegwijze 4 ind. gaper vliegwijze 5 ind. gaper vliegwijze 7 ind. gaper vliegwijze 8

ind. gaper vliegwijze 6 Indische gaper 3 

 

 

 

WITTE GAPERS EN ANDERE VOGELS/OOIEVAARS

Het grijze veren kleed en de gapende snavel maakt dat ze gemakkelijk te onderscheiden zijn. De Aziatische gaper is veel kleiner dan de Indische Nimmerzat, waarmee hij vaak samen nestelt. Zijn leefgebied overlapt niet dat van de Afrikaanse gaper. Op een afstand zou hij misschien verward kunnen worden met de witte ooievaar, wat kan gebeuren tijdens de trek.

 

ind. gaper en andere ooisoorten 1  ind. gaper en andere ooisoorten 2

 

 

ECOLOGIE

De witte gaper leeft in moerassen, overgelopen rijstvelden, mangrove moerassen en minder vaak langs rivieroevers en modderbanken. Door verlies van natuurlijke leefomgeving is de witte gaper genoodzaakt uit te wijken naar de rijstvelden en de kanalen en rivierbanken waar nog steeds veel appelslakken voorkomen.

 

 

FOERAGEERWIJZE

Het foerageren gebeurd in kleine tot middelgrote groepen. Het voedsel zoeken gebeurd zowel op de tast als door hun gezichtsvermogen. De slakken worden verzekerd door de tang achtige snavel, terwijl de ooievaar langzaam door het water loopt of rechtop staand in ondiep water. De voedsel zoekende snavel wordt naar beneden geduwd en wordt snel gesloten als er een prooi in zit. De slak wordt opengespleten.  Gebruik makend van de dunne onderkaak om te breken. Het slakkehuis bijna nog geheel intact achterlatend. De gezegde dat zijn snavel net een notenkraker is gaat alleen op in het geval van hun favoriete eten, namelijk grote pila slakken. Maar kleine slakken worden nog wel een vermorzeld door hun kaken. Zelfs geblindeerde witte gapers waren in staat om slakken snel van hun huizen te ontdoen. Veel individuele witte gapers hebben een extreem uitsteekseltje aan hun onderkaak die naar rechts gekruld is. Dit uitsteekseltje zal de witte gapers waarschijnlijk helpen om de appelslakken te breken. Deze aanpassing heeft echter niet elke witte gaper. De witte gapers foerageren meestal in ondiep water. In Thailand voeden de ouders hun nest flieders tijdens de piek van het droogseizoen ook door tractors te volgen om zo slakken te vangen.

 

ind. gaper foerageerwijze 1 ind. gaper foerageerwijze 2 ind. gaper foerageerwijze 4 ind. gaper foerageerwijze 5ind. gaper foerageerwijze 3 Indische gaper 9

 

VOEDSEL

Hun dieet bestaat met name uit weekdieren, zoals pila slakken maar de witte gaper eet ook wel eens af en toe twee schalige weekdieren zoals krab, kikkers insekten, mosselen en andere dieren die ze in het moeras vinden. In het Sundardon gebied in India hebben ze 72 volwassen witte gapers op hun maaginhoud onderzocht. Ze vonden dat tijdens het natte seizoen 85% van het eten bestond uit een schalige weekdieren. Maar in het droge seizoen meer schaaldieren, vis reptielen en insekten. Een volwassen witte gaper verzamelde in Bhartatphur India 1n 1967 meer dan 150 kleine appelslakken.

 

ind. gaper voedsel 2  ind. gaper voedsel 3 ind. gaper voedsel 1

 

DISTRIBUTIE EN POPULATIE

De gaper was vroeger wijd verspreid over geheel tropisch AziŽ, van het Indiase continent door Thailand, en Vietnam. De populatie komt nu alleen nog zeldzaam voor in beschermde gebieden. Hij broedt niet langer in Pakistan en is alleen nog een toevallige bezoeker daar. Er zijn diverse gebieden waar de witte gaper beschermd is zoals in Sri Lanka -Wilpattu, yala en Kalametiya Nationaal park. De eerste grote kolonie in Bangladesh leeft nu alleen nog langs de kust in Sundarbans en Chittagong. In Thailand zijn een grote kolonie en een aantal kleinere bekend.

Eigenlijk zit de grootste kolonie in Wai Phai Lom in de buurt van Patum thani zoín 40 km van Bangkok.

De witte gaper is nu zeldzaam in Vietnam, alleen op 2 plaatsen bekend. Informatie van Kampuchea ontbreekt.

 

 

TREK

Er is onderzocht dat de witte gaper niet terug gaat naar de broedgebieden in Bharatpur India, als er moesson is.

Sí nachts zijn daar veel witte gapers tegen de vuurtoren geklapt, waaruit opgemaakt kan worden dat ze vaak sínachts trekken. Er is wel vastgesteld dat de witte gaper in Thailand een vaste trekroute heeft. Hij arriveert in Wat Phai Lom in Oktober/November en vertrek in April/mei na de broedperiode. Op een aantal honderden witte gapers na die ook in het regenseizoen op hun standplaats blijven. Sommige witte gapers reizen alleen naar Noord Thailand en enkele naar Kampuchea. Maar de meeste migreren naar de deltaís van Brahmaputea en de Ganges rivier in Bangladesh 1500 km verderop. Ze zijn langs deze route in grote getale te zien en zelfs buiten de regionale periodes van de trek. 

 

Indische gaper 5

 

 

BROEDSEIZOEN

In Thailand start het broedseizoen aan het begin van de moesson. In Bharapur India werd ontdekt dat in 1987 toen er helemaal geen regen viel, de witte gapers helemaal niet kwamen. Maar in 1988 toen er hevige regens vielen kwamen de witte gapers terug. Hoewel de broedsels dat jaar erg tegenvielen vanwege het hoge water. Omdat er water uit de kanalen was gepompt waardoor de traditionele voedselgebieden overgelopen waren zorgde dat voor veel problemen voor de witte gapers. Waardoor ze te weinig voedsel vonden. Ze moesten hun broedsels achterlaten, die werden opgegeten door kraaien. Deze gebeurtenissen leidden er toe dat de Nimmerzatten gingen nestelen voordat de witte gaper volledig opnieuw geÔnstalleerd was. En dit heeft geleid tot hevige gevechten tussen de beide soorten. Daardoor viel het broedseizoen van de witte gaper ooievaars ook weer tegen. De witte gapers moesten ver van hun nesten om voedsel te zoeken, terwijl ze nog steeds de felle kleuren in de veren hadden en rode poten.

 

ind. gaper territorium 1 ind. gaper territorium 2

 

HOFMAKERIJ

De hofmakerij is uitvoerig bestudeerd. De vrijgezellen mannetjes kiezen een mooie plek om hof te maken, terwijl de vrouwtjes hiertussen observeren. In de verdediging gebruikt de witte gaper het naar voren klepperen, hele kleine bewegingen en ze gaan in de aanval. Sexuele ontplooingen gaan ook gepaard met fladderen van de vleugels ze bieden zich aan en bewegen zich op en neer. Dat laatste wordt vaak door beide partijen gedaan, met name als ze weer terugkomen op het nest. Daarna gaan ze rechtop staan met de nek naar voren met de snavel ook naar voren of licht naar boven gebogen. Hij beweegt zijn kop heel langzaam naar beneden en laat een aantal series van geluiden horen. Dit wordt weer gevolgd door snavel geklepper. Tijdens de paring klinkt ook snavel geklepper, doordat het mannetje tegen de snavel van het vrouwtje kleppert. Afrikaanse gapers vormen op dezelfde manier een paartje.

 

 ind. gaper paring 10ind. gaper paring 3 ind. gaper paring 4 ind. gaper paring 5 ind. gaper paring 6 ind. gaper paring 7 ind. gaper paring 8

 

NEST

Beide sexen helpen mee aan het tot stand komen van het nest, hoewel het mannetje de meeste takken verzameld.

Ze brengen zoín 30 takken per dag aan en ze bouwen zoín 11 dagen aan het nest.  5 nesten bleken 100-125 cm dik in diameter te zijn. En werden gebouwd van dunne takken en twijgjes met bladeren en andere vegetatie.

Verse bladeren worden steeds weer aangebracht zelfs tijdens de incubatietijd, waarschijnlijk om het vochtig te houden.

 

ind. gaper nestbouw 2 ind. gaper nestbouw 3 ind. gaper nestbouw 7 ind. gaper nestbouw 4 ind. gaper nestbouw 5 ind. gaper nestbouw 6 ind. gaper nestbouw 8 ind. gaper nest 1 ind. gaper nest 2 ind. gaper nest 7 ind. gaper nest 4 ind. gaper nest 5 ind. gaper nest 6 ind. gaper nest 3 ind. gaper nest 9 1ind. gaper nestbouw 6 Indische gaper 8

 

BROEDEN

De witte gapers zijn sociale ooievaars, kolonies van 62 paartjes in een boom in India is geen uitzondering. Zelfs 156 paartjes in een boom in Thailand. In India broed de witte gaper vaak tussen een mix van andere vogels zoals lepelaars, andere ooievaars, reigers en aalscholvers. Hoewel de grootste kolonie in Thailand alleen de Aziatische witte gaper betreft zijn ze in India en Sri Lanka vaak de eerst waadvogels die met nestelen beginnen aan het begin van de moesson. In Thailand beginnen ze met nestelen aan het einde van het regenseizoen tot ver in het droge seizoen. De nesten worden vaak hoog in de bomen gemaakt, die over het water hangen. In Thailand zijn zelfs 10 nesten in een enkele bamboe tak gevonden. De nesten waren dicht bij elkaar gebouwd en zorgde hier en daar voor irritaties bij de buren. Deze bijna over benesting heeft te maken met de noodzaak van veilige broedgebieden, ver van de mensen. De nesten die gemaakt worden in bamboe zijn een speelbal voor de wind en storm en het resultaat van de broedsels is altijd laag.

 

ind. gaper nest 8 ind. gaper broedgedrag 1 ind. gaper broedgedrag 4 ind. gaper broedgedrag 3     ind. gaper broedgedrag 5 

 

 

JONGEN

Er worden tussen de 2-4 eieren gelegd, zelden 5. Ze zijn dof wit en ovaal aan een kant, de andere kant is iets samengedrukt. Beide sexen broeden zoín 27-30 dagen. Er wordt regelmatig water over de eieren gespoten.

Kleine jongen worden door de ouders beschermd voor de zon door dat de ouders met gespreide vleugels op het nest gaan staan. En ook de broedsels krijgen op hete dagen een douche van de ouders. Beide ouders braken voedsel op in het nest om hun jongen mee te voeren, maar sommige jongen pikken het al uit de bek van de ouder voordat het er uit kan vallen. De jongen worden 5 tot 6 maal per dag gevoerd. Het broedsucces in Noord west India was 50%. In het grote Wat Phai Lom in Thailand overleven gewoonlijk slechts 2, jongen in jaren zonder wind en storm is het aantal overlevenden groter. Ze hebben maar weinig te duchten van prooidieren, maar de jongen worden vaak het slachtoffer van parasieten, teken, vliegen of mijt. Ze kunnen na ongeveer 35-40 dagen vliegen en de jongen verlaten uiteindelijk het nest na 6-8 weken. Ze staan regelmatig fladderend op het nest en wanneer ze volledig bevederd zijn vliegen ze in groepsformatie van het nest.

 

ind. gaper jong 2 ind. gaper jong 1

 

 

AANTALLEN

Ondanks de achteruitgang geografisch gezien en over alle ooievaars blijft de witte gaper tot de meest talrijke van AziŽ. De grootste kolonie is in Wat Phai Lom, bij de boeddhisten tempel, waar tussen de 8000 en 14000 nesten zijn geteld in een relatief klein gebied. In 1980 werden ongeveer 30.000 witte gapers geteld inclusief de jongen. En de andere Thaise populaties waarvan er nog eens 200-1000 individuele ooievaars leven. Tijdens de periode van december 1988 tot februari 1989 werden er 20.358 witte ooievaars geteld in India en 4172 in Sri Lanka. In de jaren 50 was deze soort heel gewoon in Bangladesh, maar hun aantal is gereduceerd tot ongeveer 30 in de Chittagong heuvels en zoín 50-70 in de omgeving. Deze gebieden schijnen te dienen als plaats buiten het seizoen voor vele van de Wat Phai Lom ooievaars uit Thailand.

 

ind. gaper aantallen 1 ind. gaper aantallen 2 ind. gaper aantallen 3 

 

HERKOMST

De Aziatische witte gaper is nauwe familie van de zwarte Afrikaanse gaper. Welke eigenlijk alleen verschillen van kleur. De twee gapers vormen een natuurlijke groep en zijn herkenbaar als een soort samen met de nimmerzatten.

 

 

BESCHERMING/BEDREIGING

Door de tolerantie van de mens voor de broedende watervogels in India en doordat ze broeden op tempels die heilig zijn doen de witte gapers het goed. Helaas is deze tolerantie niet doorgevoerd in Pakistan, waar hij niet meer broed. In Bangladesh wordt hij nog steeds volgens Engelse traditie afgeschoten tijdens de jacht. In Thailand zijn ze beschermd door de Budist monniken in hun tempels in het Wai Phai Lom gebied. Maar door de overvloed aan witte gapers daar, zijn zeer veel bomen gedood, en bedreigen ze de andere bomen. In 1986 is aangetoond dat ze in bamboe gingen nestelen doordat er te weinig bomen zijn. Ook de bamboe houdt dit niet lang meer vol wordt beweerd in 1993. Wat desastreus kan zijn voor de broedende witte gapers. Door drainage van de natuurlijke moerassen in Thailand kunnen de witte gapers minder voedsel vinden en komt het gevaar van bestrijdingsmiddelen om de hoek kijken. De lange migratie vluchten die de witte gapers moeten afleggen over vijandelijke zones zorgen voor grote verliezen met name voor de eenjarige witte gapers. Terwijl de witte gapers uit India en Sri Lanka ongestoord kunnen broeden worden die in sommige jaren juist weer geteisterd door extreme droogte of door overstromingen, en door gebrek aan alternatieve kolonie gebieden. Andere populaties in Zuid oost AziŽ zijn niet geregistreerd maar zeker in de problemen. Vele biologen hebben bewezen dat deze soort in ieder geval afhankelijk is van een speciaal waterklimaat, met zowel droge als extreme regentijden. Broedende witte gapers voeren dus een strijd met de bomen en de boomkappers. De regering zal moeten proberen om de boomgroei te beschermen en opnieuw bomen moeten planten nadat andere zijn gekapt. En zal bepaalde gebieden tot beschermd gebied moeten verklaren.

Laatste wijziging op: 18-08-2010 14:40